Matkamuistoja

Laskiaisreissu Kivennavalle 1.3.2022

Teimme laskiaisreissun Matkailukartano Kivennavalle Juankoskelle, jossa on hiljattain tehty sukupolvenvaihdos ja vetovastuu siirretty  Henrik-pojalle ja hänen puolisolleen Vilma Kuosmaselle.    Kartanoa hallitsivat ja veivät eteenpäin entiset omistajat Kaija ja Martti Kähkönen 33 vuoden ajan.  Suvun juuret ovat Karjalan kannakselta, jonka kylävaakunat ovat siitä muistona. Kivennapa on myös entinen Suomen kunta Karjalankannaksella, joka on luovutettu Neuvostoliitolle 1948 ja sen  nykyinen nimi on Pervomaiskoje.    

Tilaisuuden alussa Martti Kähkönen puhui kattavasi, vitseillä höystäen  sukunsa tarinaa ja siitä kuinka kovalla työllä on päästy matkailutoiminnan alkuun.   Puheen jälkeen saimme nauttia karjalanpaistia kaikkine lisukkeineen, unohtamatta vanhaan leipäjuureen tehtyä ruisleipää.  Palan painikkeeksi joimme laskiaispullakahvit ja nautimme  korkeatasoisesta haitarimusiikista.

Tulomatkalla kävimme vielä Muuruvedellä Topin Maatilamyymälässä, jossa itse Topi oli  oppaana.  

Ruskareissu Iso-Syötteelle          26.9 - 29.9.21

Matka oli kaikin puolin onnistunut ja monta erilaista paikka tuli nähtyä.  Sää suosi ja ruska oli kauneimmillaan.  Majoitus oli mitä mainioin Tunturi-Hotellissa ja ruoka siellä erittäin hyvää. Matkalla nähtiin myös monessa paikassa porolaumoja kulkemassa keskellä tietä, eivätkä tahtoneet mielellään väistää Petteri-bussia. Ensimmäisenä päivänä teimme retken Hanhilammen kodalle, jossa poroisäntä kertoi seikkaperäisesti porojen elämästä ja työstään porojen kanssa.  Mukana oli myös Hilkka-emäntä ja Mauri-poro.   Teimme myös pienen patikointiretken läheiseen maastoon.   Kodalla saimme grillata makkarat ja tietenkin kaiken päätteeksi joimme pullantuoksuiset nokipannukavit.  Osa poruksata teki vielä pienen patikointiretken läheiseen maastoon.   

Tiistaina kävimme Posiolla, Pentik-mäellä, jossa saimme tutustua Pentikin laajaan taiteeseen ja tuotantoon viiden vuosikymmenen ajalta.  Talossa oli myös tehtaanmyymälä, josta innolla teimme ostoksia.  Tiistaina meillä oli myös omaehtoista ohjelmaa hotellin kabinetissa.   

Keskiviikko oli kotiinlähtöpäivä, mutta ei suinkaan suoraan kotiin, vaan ajelimme Taivakosken kautta, jossa ensin kävimme ihailemassa ja ihmettelemässä Suomen vanhinta kauppaa, joka kantaa niemeä Jalavan Kauppa.  Sen historia ulottuu 1800-luvulle ja sen juuret ulottuu Itä-Karjalaan Pistojärvelle, josta kaupanteko on alkujaan alkanut.  Nyt kauppaa tehdään viidennessä sukupolvessa.  Kauppa täyttää tänä vuonna 138 vuotta, jota Mikko ja Laura Jalava perinteitä kunnioittaen vievät eteenpäin, vaikka tuotevalikoimiin on etsitty uudenlaisia tavaroita ja myös omaa tuotantoa on avattu.  Nykyaikaan kuuluu myös lisääntyvässä määrin verkkokauppa.  

Jalavalta menimme ensin ruokailemaan Kosken Toppariin, josta suunnistimme suoraan Kalle Päätalon lapsuudenkotiin.   Siellä meitä oli vastassa opas, joka kertoi kattavan tarinan Kalle Päätalon lapsuudesta ja Kallioniemestä, johon tämä talo on Mäkelästä siirretty vuonna 1922.  Kallioniemi on kunnostettu perinteitä kunnioittaen muistuttamaan mahdollisimman tarkasti menneitä aikoja.  

Tullessa pysähdyimme vielä hetkeksi ihailemaan Hiljaista kansaa  Suomussalmella.    


Kuvia on lisää jäsensivulla, galleriassa.