Ohjeita laulamiseen

Ammattitason laulunopettajat ovat todenneet, että jokainen ihminen oppii laulamaan kunhan vaan harjoittelee oikeaoppisesti ja riittävästi.

Kirjastosta löytyy hyviä kirjoja lauluharjoitteluun. Esimerkiksi aloittelijalle on hyvä kirja  " Koko kroppa laulaa " jonka on tehnyt tunnettu laulunopettaja Maija Hapuoja. Mikäli haluaa edetä syvemmälle lauluharrastuksessa niin kannattaa lukea kirja " Kokonaisvaltaisen äänenkäytön tekniikka ".  Tämän kirjan on tehnyt Cathrine Sadolin.

Hyviä neuvoja saa myös googlaamalla YouTubesta sanalla " Laulunopetus ". Sieltä löytyy usean suomalaisen laulunopettajan laulunopetusvideoita.

Olemme tähän sivustoon laittaneet joitakin linkkejä laulunopetusvideoihin. 

1. Valmistautuminen laulamaan.

Ennen laulun aloittamista kannattaa rentouttaa mieli ja keho. Kevyellä lihasten venyttelyllä ja laulamalla kevyesti vaikka vokaaleja a, e , i ,o pitkinä ( aaa, eee, jne. ) saat näin äänihuulet rennoksi. Muista kipeänä tai flunssaisena ei kannata laulaa.

Ennen laulamisen aloittamista kannattaa ottaa rento pienehkö haara-asento. 

2.  Perehtyminen kappaleen sisältöön.

Ennenkuin alat laulamaan kappaletta tutustu kappaleeseen huolellisesti lukemalla se ääneen muutaman kerran läpi ja miettimällä mikä sanoma tai tarina kappaleessa on.

Laulu on puheen jatkumo. Eli. Laulamalla sinä kerrot muille kappaleen tarinan.

Seuraavassa linkkejä YouTubesta saataviin opetusvideoihin.