Kuvia matkoilta ja tapahtumista

Kevätmatka Helsinkiin 21.4 - 22.4.2024

Hieman utuisassa talvisäässä lähdimme aamuvarhain liikkeelle, mutta ei se lannistanut iloista joukkoamme.  Kaikki oli ajallaan omilla pysäkeillään ja päästiin mallikkaasti lähtemään aikataulun mukaisesti Jaana Neuvosen toivottaessa meidät tervetulleiksi tälle Kevätmatkalle ja hän myös toimi matkan johtajana.

Ensimmäiset aamukahvit hörpättiin Juvan ABC:llä ja lounaalla kävimme upeassa Kymeen Kartanossa Heinolassa.  Matka jatkui ja Järvenpäästä nousi kyytiin  oppaamme Arja Nieminen, joka kertoi ensin tarinaa Järvenpäästä ja matkan jatkuessa kohti Tuusulaa, pitkin Tuusulan rantatietä, hän kertoi  mionista kulttuurihistoriaan vaikuttaneista henkilöistä.  Siellä olivat asuneet mm.Aleksis Kivi, Juhani Aho, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, J.H Erkko ja Jean Sibelius ja monet muut taiteilijat.  Tien varrelta saatoimme nähdä heidän hienoja asumuksia ja kauniita huviloita.  Paljon siellä on ollut myös vierailevia taiteilijoita, kuten usein nähty Eino Leino, joka asui pitkään Rantatien täyshoitolassa.  Piipahdimme taidemaalari Pekka Halosen v.1902 valmistuneessa ateljeekodissa, joka toimii taidemuseona. Oppaana oli Timo Repo.  Siellä voi tutustua häneen upeaan taiteeseen ja  elämäntyöhön..  Kävimme myös Tuusulan hautausmaalla Aleksis Kiven ja lentomestari Eino Juutilaisen haudoilla.  Myös Pekka Halonen on haudattu samalle hautausmaalle. 

Yksi käyntikohteistamme oli myös Lottamuseo, missä oli esillä lottien käyttämiä vaatemalleja ja muita heidän käytössä olleita työvälineitä ja tavaroita.   Screeniltä voitiin myös lukea heinän sodan aikaisista tehtävistään rintamalla.   Sieltä matka jatkui Helsinkiin Sokos Hotelli Presidenttiin.  Oppaina täälläkin Arja Nieminen ja Timo Repo.

Maanantaiaamuna lähdimme hotellista kävellen (n.250m) eduskuntatalolle.  Turvatarkastus meni muitta mutkitta ja meidät jaettiin kahteen ryhmään ja etenimme kerros kerrokselta oppaittemme johdolla.   Oppaat kertoivat asiallisen rennosti eri osastojen ja huoneiden tarinaa ja tietenkin sen historiaa. Toisessa kerroksessa oli upea valtionsali, jossa saimme nähdä mm.kaikkien presidenttiemme patsaat.  Rakennuksen on suunnitellut J.S.Sire´n ja se on vihitty käyttöön 1931 ja siihen on tehty peruskorjaus v.2017.  Rasennuksen ulkomateriaali on graniittia ja sisätiloissa käytettu mosaiikkia ja marmoria.  Eduskuntatalo koostuu useista rakennuksista ja yksi erillinen rakennus on pikkuparlamentti, jossa on mm. työtilat kansanedustajille.   Kävimme istahtamassa myös varsinaisessa istuntosalissa.   Ei ollut istuntopäivä, joten saimme olla lehtereillä ihan keskenämme oppaan kanssa.  Kierrosten jälkeen meidät otti vastaan kansanedustaja Eveliina Heinäluoma pitäen meille ensin pienen alustuksen ja vuorovaikutteisesti kyseli myös meidän kuulumisia makunnasta.  Lupasi viedä niitä asioita eteenpäin, mitä meillä oli sydämellä.   Sivuttiin myös näitä kaupungin vuokra-asioita ja yleensäkin meidän senioreiden hyvinvointia.  

Eduskunnasta matka jatkui Oodiin, jossa myös oli opastettu kierros.  Oodi ei ole pelkästään kirjasto, vaan siellä voi Helsinkiläiset ja turistitkin viettää aikaa monenlaisten harrastusten ja työn parissa.  Sieltä löytyy verstaat, työpisteet, studiot, pelipalvelut, lasten- ja perheiden palvelut, Helsinki-info ym. ajanviettoa.  Myös monenlaiset ravintolapalvelut löytyy talosta.  Samat oppaat täällälin mukana ja myös kaikilla kaupungin kierroksilla.

Me ei kuitenkaan syöty Oodissa, vaan suuntasimme lounaalle opiskelijaravintola Perhoon.   Kun olimme saaneet itsemme ravittua maukkaasta Lasangesta, suuntasimme mahtavaan Kallion kirkkoon.  Opas kertoi, että sen on suunnitellut Lars Sonck ja se edustaa kansallisromanttista tyyliä.   Rakennusmateriaalina on käytetty harmaata graniittia ja se on avattu yleisölle 1912.  Sisätiloiltaan se muistuttaa Jerusalemin temppeliä.  Kirkko on koristeltu jugentyylisin seinämaalauksin ja maalauksissa on paljon ruusuja.  Akustisista ominaisuuksistaan johtuen kirkko on yksi maamme merkittävimmistä konserttikirkoista.  Kirkossa on myös uurnaholvi. 

Ennen kotiin lähtöä meillä oli vielä tilaisuus tutustua uudistettuun Hakaniemen kauppahalliin.  Hallin on suunnitellut Einar Flinckenberg  ja avajaiset pidettiin 1914.  Täydellinen peruskorjaus tehtiin vuosina 2018-2023.  Halli tarjoaa laadukkaita elintarvikkeita sekä kodin käyttö- ja lahjatavaroita kahdessa kerroksessa.  Siellä voi myös pysähtyä kahvikupposen tai lounaan ääreen kuuntelemaan ja katselemaan paikallista puheensorinaa.



Lottamuseo Tuusulassa
Pekka Halosen ateljee
Tuusulan hautausmaa ja kirkko
Matkaopas
Reliefi eduskunnan rakennuksista
"Josefine" Marmoripatsas lottamuseon puutarhassa
Porukkaa lehtereillä
Kallion kirkko
Mauno Koiviston muistomerkki

Romanssi- KONSERTTI Pieksämäen Poleenissa 2.3.2024

Saimme kokea Poleenissa hienon konsertin, jossa Amadeus Lundberg juhlisti 15 vuotisjuhlavuottaan tangokuninkaana.  Paljon oli tunnettuja ja muistorikkaita lauluja Suomesta ja myös Italiasta.  Hänen laulunsa sisälsi suuria tunteita ja hän loi saliin upeaa tunnelma, eikä tarvitse ihmetellä, minkä vuoksi konsertti kantaa nimeä ROMANSSI.  

Konserttia säesti viululla Lotta Virkkunen, haitaria/pianoa soitti Samuli Jokinen ja ohjelman juonsi Jarno Itkonen.

Talventaittajaiset

Perinteisiä talventaittajaisia vietettiin lauantaina 17.2.2024 Käskynkässä ja monipuolisesta ohjelmasta vastasivat oman yhdistyksen taiteelliset lahjakkuudet ja tilaisuuden juontajana toimi Marja-Leena Miettinen.  Aloitimme yhteislaululla ja lauluteema jatkui trioesityksenä, jossa lauloivat Osmo Juvonen, Pertti Kuivalainen ja Seppo Kuronen.   Laulujen jälkeen Olavi Saarelainen kertoi vanhanajan mukavia tarinoita hauskalla omalla lupsakalla tyylillään.  Sen jälkeen oli jälleen lauluesitys,  jossa esiintyivät Seija Planman, Anneli Linnanranta, Marja-Leena Miettinen, Seppo Kuronen ja Pertti Kuivalainen.  Sitten ruokailtiin......, jonka jälkeen noustiin Meksikon pikajunaan, missä ei ryppyilty, kun tummanpuhuvat rosvot hyökkäsivät pyssyineen junaan ja uhkasivat kunniakkaita matkustajia ja yksi heistä käytti naisellista vetovoimaansa taltuttaakseen rosvot ja lopulta onnistuikin siinä.   Kuvaelmassa olivat  mukana: Kaija Leskinen, Terttu Kähkönen, Irma Pursiainen, Helga Väisänen, Sirkka Kuivalainen, Pertti Kuivalainen, Esko Hanttu ja Reijo Hätinen. 

Olihan siellä myös hernekeittobingo, myyjäiset, arpajaiset ja lopuksi karaoketanssit, jossa Seppo Laatikainen  hoiteli ansiokkaasti karaokeisännän tehtävät.  


Pikkujoulut 2023

Vietimme yhdistyksen pikkujoulut Käskynkässä lauantaina 16.12.2023, jonne oli kokoontunut ennätysyleisö, kun paikalla oli lähes 150 jäsentämme.  Sali oli tosiaan täynnä ja tunnelma katossa, kun meidän ohjelmatiimi oli loihtinut monipuolisen ja ennen näkemättömän ohjelmiston.  Tilaisuuden juontajana toimi Marja-Leena Miettinen.   Aloitimme yhteislaululla, jonka jälkeen meidän korkeatasoinen yhteiskuoro, Laura Ojalan johdolla esitti kauniita joululauluja tuoden saliin jouluista tunnelmaa. Myös Marja-Leena Miettinen ja Merja Mala esittivät duettona yhden kauniin joululaulun.  Kuulimme myös runonäytelmän Raija Jääskeläisen ja Seppo Kurosen esittämänä, joka oli Jukka Raitasen laulusta Vangin Toive.   Seuraava esitys toikin vähän toisenlaista joulutunnelmaa, kun lavalle oli rahdattu rekvisiitaksi "sika", josta oli tehty eräälainen joulunäytelmä, mikä perustui Juice leskisen lauluun: Sika.  Olihan se todella hauska esitys, joten näyttelijäainesta löytyy meidänkin porukasta!  Näytelmässä esiintyivät:  Kaija Leskinen, Helga Väisänen, Risto Merasto, Irma Pursiainen, Tarmo Pursiainen, Raija Jääskeläinen ja Reijo Hätinen.   Pääsimme tämän esityksen jälkeen kaikki maistelemaan sikaa ja muitakin jouluisia talon herkkuja.   Kun oli syöty herkut ja juotu kahvit, meille esiintyi vielä Tiernapojat eli Tähtipojat.  Se on vanha kristillinen jouluperinne, laulunäytelmä, jota nuoret pojat alun perin kiersivät ovelta ovelle esittämässä.   Kuvaelma kertoo Itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo, sekä kuningas Herodeksesta.  Esityksestä vastasivat:  Risto Toivanen, Kari Laulainen, Seppo Laatikainen ja Seppo Kuronen.  

Pukki oli tällä kertaa kiireinen, eikä ehtinyt tulla Käskynkkään asti meitä moikkaamaan, mutta oli kuitenkin jättänyt lahjoja jaettavaksi meille kaikille.    Lopuksi oli mahdollisuus vielä laulaa karaokea, jos halusi.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille!


Marja-Leena Miettinen ja Merja Mala
Kuoronjohtaja Laura Ojala
Tiernapojat
Pöydän antimia
Raija Jääskeläinen ja Seppo Kuronen /Vangin toive
Lahjakin kiinnosti

EKL:n jäsenristeily Tukholmaan

Matka tehtiin Silja Symphonylla 28.11. - 30.11.2023.  Tunnelma oli katossa, kun yli 1200 eläkeläistä eripuololta Suomea pakkautui samaan laivaan, vaikka oli sinne eksynyt muutama muukin matkailija.   Sekä meno- että tulomatkalla esiintyi Ilmari Saarelainen teemalla "PARASTA ENNEN", jonka tarinat eivät jättäneet kylmäksi ketään.   Myös tapahtumatori tarjosi tietoiskuja ja EKL:n yhteistyökumppanit esittäytyivät.   Mikä parasta, laivalla valittiin EKL:n uudet karaokemestarit.  Ensimmäisenä päivänä oli alkukarsinnat, johon osallistui 37 kilpailijaa ja niistä osa pääsi jatkoon.  Seuraavana päivänä oli toinen karsinta ja loppukilpailuun valittiin 6 naista ja  6 miestä.  Kuopion Eläkkeensaajia edusti Marja-Leena Miettinen, joka pokkasi HOPEAA ja toinen Kuopion edustaja oli KVES:sta Pirkko-Helena Bragge, joka sijoittui kolmanneksi.   Voimme olla ylpeitä näistä Pohjois-Savon mestareista, kun he monen karsinnan kautta lauloivat itsensä palkintosijoille. Myös Pieksämäen edustaja sijoittui kilpailussa neljänneksi.  

Karaokea oli tarjolla myös meille tavallisille laulajille ja yökerhossa tanssia ja showesityksiä pitkin iltaa, eli jokaiselle jotakin.  


Finalistit
Marja-Leena Miettinen
Pieksämäen edustaja
Pirkko-Helena Bragge KVES

Tuurin matka

 Lähdimme 20.11 klo 7.30  ajelemaan kohti Alavuden kaupunkia (ent.Töysän kunta), jossa Tuuri siaitsee.  Matkalla pysähdyimme Hirvaskaan ABC:llä hörppäämässä vähän kofeiinia, jotta viimeisetkin unirippeet häviäisi.  Tuuriin saavuimme ajallaan, jossa meitä oli vastassa kaupan myymäläpäällikko , joka tuli meidän bussiin kertomaan kaupan historiasta.  Saimme kuulla, että Vesa Keskinen on jo viidennessä polvessa yrittäjänä tuossa kaupassa.  Alkujaan hänen piti kirjoitusten jälkeen lähteä opiskelemaan Helsinkiin kauppakorkeaan, mutta pääsykokeissa jäi pisteen päähän, eikä enää uudelleen yrittänyt.  Niimpä hänen uransa urkeni tässä isiensä kaupassa, jossa hän oli alkuun sisäänostajana, toimialanaan lasten vaipat ja kosmetiikka.  Vesa uskoi huomiseen ja hänellä oli suonissa kauppiaan verta, joten hän tahtoi luoda kyläkaupasta miljoonaluokan bisneksen.  Nykyään Tuurissa järjestetään vuosittain lukuisia tapahtumia kaikenikäisille, kuten esim.Miljoona Rock, suomen suurin tivoli-tapahtuma ja erilaisia kilpailuja.   Alueella on myös suosittu karaavaani-alue, jossa yöpyminen on edullista (20 €/yö).  Tuurin kaupanhan tunnistaa kullanvärisestä hevosenkengän muotoisesta OnnenKenkä-monumentista, joka on alaspäin ja tuottaa näin ollen onnea kävijöille.  

Tuuri edestä
OnnenEnkeli-patsas (ottaa siipiensä suojaan kaikki Kyläkaupalle saapuvat)
Tuuri takaa (parkkialue)
Meidän porukka (osa puuttuu)

Kympit ja vitoset juhlimassa Suokadun palvelutalolla

Olimme 17.11.2023 juhlimassa meidän yhdistyksen henkilöitä, jota ovat täyttäneet tai täyttävät tänä vuonna tasavuosia.   Ikäjakauma tällä kertaa oli 65 - 90 v.   Tilaisuuden avasi meidän puheenjohtaja Juhani Mikkonen ja puhujana oli myös pastori Pauliina Huhtala.  Musiikista vastasi Pertti Kuivalainen (haitari ja laulu), Eija Partanen ja Salli Mikkonen (laulu), sekä Seppo Kuronen (lausunta). 

Tarjolla oli kahvia/teetä, vähän suolaista ja kaiken kruunasi maukas täytekakku.   

Lopuksi jokainen syntymäpäiväsankari sai tulipunaisen ruusun lämpimin halauksin. 

65 v
75 v
85 v
70 v
80 v
90 v

Tallinnan matka 2.11 - 4.11.2022

Olimme matkalla Tallinnassa 2.11 - 4.11.2012.  Kävimme Kardaluksin käsityöliikkeessä ja Martin markkinoilla Saku-hallissa.  Kuten kuvista näkee, paljon oli nähtävää ja ostettavaakin noista paikoista.  Kun illasta jäi vielä aikaa, pyrähdimme joukolla laulamaan ja tanssimaan erääseen tunnettuun suomalaiseen karaokebaariin ja olihan se tunnelma katossa.  Reissu onnistui kaikin puolin erittäin hyvin ja kaikki pääsi turvallisesti kotiin.   

Osa porukasta menossa käsityökauppaan
Karaokeporukkaa
Meidän Star-laiva
Tulomatkan tunnelmaa
Tunnelmaa linja-autosta
Tulomatkan tunnelmaa laivasta

Lomareissu Huhmarissa Polvijärvellä

Joukko eläkkeensaajia oli lomailemassa Huhmarissa 26.9 - 1.10.2022 teemalla "Yhdessä enemmän" 

Viikko vierähti mukavavasti hyvässä seurassa, monipuolisen ohjelman parissa huumorilla höystettynä. Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului käynti Huhmarisvaaralla, josta on aivan mahtavat näköalat koti itää ja paluumatkalla saatiin nauttia aitoa nuotiokahvia.  Jokaiselle päivälle oli kehitelty erilaista ohjelmaa:  oli musiikkivisailua, olympiakisat, jumppaa, venyttelyä, pelejä/leikkejä ja vieläpä kokkisota, jossa jokainen sai taituroida omannäköisen karjalanpiirakan.  Paras piirakka palkittiin.    Huhmarin ruoka oli todella maukasta ja sitä oli riittävästi. 

Talon puolesta iltaohjelmaa oli ainoastaan yhtenä iltana, kun saimme laulaa karaokea sydämemme kyllyydestä ja osa myös tanssahteli musiikin tahdissa.   Onneksi mukana oli meidän oma haitarimies, Pertti, joka säesti meidän yhteislaulua kolmena iltana.   Hauskaa oli!

Laskiaisreissu Kivennavalle 1.3.2022

Teimme laskiaisreissun Matkailukartano Kivennavalle Juankoskelle, jossa on hiljattain tehty sukupolvenvaihdos ja vetovastuu siirretty  Henrik-pojalle ja hänen puolisolleen Vilma Kuosmaselle.    Kartanoa hallitsivat ja veivät eteenpäin entiset omistajat Kaija ja Martti Kähkönen 33 vuoden ajan.  Suvun juuret ovat Karjalan kannakselta, jonka kylävaakunat ovat siitä muistona. Kivennapa on myös entinen Suomen kunta Karjalankannaksella, joka on luovutettu Neuvostoliitolle 1948 ja sen  nykyinen nimi on Pervomaiskoje.    

Tilaisuuden alussa Martti Kähkönen puhui kattavasi, vitseillä höystäen  sukunsa tarinaa ja siitä kuinka kovalla työllä on päästy matkailutoiminnan alkuun.   Puheen jälkeen saimme nauttia karjalanpaistia kaikkine lisukkeineen, unohtamatta vanhaan leipäjuureen tehtyä ruisleipää.  Palan painikkeeksi joimme laskiaispullakahvit ja nautimme  korkeatasoisesta haitarimusiikista.

Tulomatkalla kävimme vielä Muuruvedellä Topin Maatilamyymälässä, jossa itse Topi oli  oppaana.  

Ruskareissu Iso-Syötteelle          26.9 - 29.9.21

Matka oli kaikin puolin onnistunut ja monta erilaista paikka tuli nähtyä.  Sää suosi ja ruska oli kauneimmillaan.  Majoitus oli mitä mainioin Tunturi-Hotellissa ja ruoka siellä erittäin hyvää. Matkalla nähtiin myös monessa paikassa porolaumoja kulkemassa keskellä tietä, eivätkä tahtoneet mielellään väistää Petteri-bussia. Ensimmäisenä päivänä teimme retken Hanhilammen kodalle, jossa poroisäntä kertoi seikkaperäisesti porojen elämästä ja työstään porojen kanssa.  Mukana oli myös Hilkka-emäntä ja Mauri-poro.   Teimme myös pienen patikointiretken läheiseen maastoon.   Kodalla saimme grillata makkarat ja tietenkin kaiken päätteeksi joimme pullantuoksuiset nokipannukavit.  Osa poruksata teki vielä pienen patikointiretken läheiseen maastoon.   

Tiistaina kävimme Posiolla, Pentik-mäellä, jossa saimme tutustua Pentikin laajaan taiteeseen ja tuotantoon viiden vuosikymmenen ajalta.  Talossa oli myös tehtaanmyymälä, josta innolla teimme ostoksia.  Tiistaina meillä oli myös omaehtoista ohjelmaa hotellin kabinetissa.   

Keskiviikko oli kotiinlähtöpäivä, mutta ei suinkaan suoraan kotiin, vaan ajelimme Taivakosken kautta, jossa ensin kävimme ihailemassa ja ihmettelemässä Suomen vanhinta kauppaa, joka kantaa niemeä Jalavan Kauppa.  Sen historia ulottuu 1800-luvulle ja sen juuret ulottuu Itä-Karjalaan Pistojärvelle, josta kaupanteko on alkujaan alkanut.  Nyt kauppaa tehdään viidennessä sukupolvessa.  Kauppa täyttää tänä vuonna 138 vuotta, jota Mikko ja Laura Jalava perinteitä kunnioittaen vievät eteenpäin, vaikka tuotevalikoimiin on etsitty uudenlaisia tavaroita ja myös omaa tuotantoa on avattu.  Nykyaikaan kuuluu myös lisääntyvässä määrin verkkokauppa.  

Jalavalta menimme ensin ruokailemaan Kosken Toppariin, josta suunnistimme suoraan Kalle Päätalon lapsuudenkotiin.   Siellä meitä oli vastassa opas, joka kertoi kattavan tarinan Kalle Päätalon lapsuudesta ja Kallioniemestä, johon tämä talo on Mäkelästä siirretty vuonna 1922.  Kallioniemi on kunnostettu perinteitä kunnioittaen muistuttamaan mahdollisimman tarkasti menneitä aikoja.  

Tullessa pysähdyimme vielä hetkeksi ihailemaan Hiljaista kansaa  Suomussalmella.